Beszámoló a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület Szociális Szakmai Műhelyéről

Miskolciak a Miskolciakért címmel Szociális Szakmai Műhelymunka kezdődött 2019.07.18-án.

A műhelybeszélgetésen Miskolcon élő és dolgozó szakemberek voltak jelen, akik azokat a központi kérdéseket, feladatokat gyűjtötték össze, amelyek jelenleg a legégetőbb problémák és gyors megoldásra van szükség. Olyan témák ezek, amelyek az önkormányzat hatáskörébe tartoznak, azonban valódi előrelépés nem történt az elmúlt időszakban.

A szociális szakemberek általános véleménye szerint ígéretek vannak, de hatékony megoldásra irányuló stratégia és azok megvalósítása azonban  nincs. Egyebek között ilyen téma volt a drogfogyasztás és a drogprevenció helyzete, a városi drogstratégia égető hiánya. Fontos fókuszpontja volt a beszélgetésnek az idősellátás problémája. Legfőképpen az otthoni idősellátás dolgozóinak, és az általuk ellátott időseknek a rendkívül nehéz helyzete, az önkormányzat által finanszírozott idősotthonok állapota.

Közös gondolkodás indult a városban kialakuló szegregátumokról és az ott élők helyzetéről, azokról a mélyszegénységben élő emberekről, akiket a város szégyenfoltként kezel, de megoldást, a szegénységből való kitörési pontokat nem kínál. Problémájukat ígéretek szintjén, hektikusan, kampányszerűen, koncepció nélkül „orvosolják”.

A beszélgetésen részt vett Veres Pál független polgármester-jelölt aki nem csupán tájékozódni akart, hanem szakmai tudásával, tapasztalataival is segítette az eszmecserét. 

A szakmai műhely résztvevői megállapodtak a további munka tartalmáról és megegyeztek a következő találkozó időpontjáról is, ahová további szakmai területek képviselőit is szeretnének meghívni. A feladat nagy, a problémák súlyosak, de a közös gondolkodás elkezdődött!

Comments are closed.