Gyakran ismételt kérdések

Miért alapítottuk a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesületet?

Miskolciak vagyunk. Itt élünk ide járunk különféle iskolákba, vagy ide járnak óvodába, iskolába a gyerekeink, az unokáink, itt dolgozunk, és ide jövünk haza. Bárhol járunk a világban, nekünk ez az otthonunk. A város, amelyhez ezernyi érzés, élmény, gondolat és barát köt.
Éljük a mindennapi életünket, járunk-kelünk a városban, beszélgetünk. És közben egyre gyakrabban jön a felismerés: valami nincs rendben! Nem érezzük jól magunkat, amikor a piszkos utcákat, az elhanyagolt Széchenyi utcai kapualjakat, a Virágóra környékének sivárságát látjuk. Hiányoznak az Avasi Templom előtti fák, a Virágóra rózsái. Évek óta fáj az Avas Szálló állapota és szégyenkezve megyünk vendégségbe érkező barátainkért a Tiszai Pályaudvarra. Nem értjük, miért vágják ki tucatjával a fáinkat, miközben fuldoklik a város a szálló porban.
A fiatalok miért menekülnek innen? Hogy lehet, hogy Miskolc lakosságának csökkenése leginkább a fiatalok körében kimutatható? Ha ők elmennek, az minden cégre, vállalkozásra kihat. Nem lesz elég munkájuk a fodrászoknak, műkörmösöknek, a szülészeknek, pékeknek. Nem lesz elég ügyfelük a boltosoknak, autókereskedőknek sem, de leginkább az ismert és annyira kedvelt nyüzsgés fog megszűnni. Kell, hogy jövőképet tudjunk mutatni nekik!
Hosszú időt töltöttünk beszélgetésekkel, közös gondolkozással. Kérdéseket vetettünk fel, terveket készítettünk, sokféleképp próbáltunk változtatni. Javaslatainkat meg sem hallották, kérdéseinkre az Önkormányzatnál érdemi választ nem kaptunk. Rájöttünk, ha valódi, átütő változást akarunk, ahhoz először nekünk kell megváltoznunk. Nem elég vágyakozni a jóra, tennünk is kell érte!
Felismertük, hogy a saját életünk irányítását nekünk kell a kezünkbe vennünk. A Miskolcon élő emberekkel együtt kell cselekednünk ahhoz, hogy jobbá formálhassuk az életünket a Szinva Városában, Miskolcon.
Ezért alakítottuk meg az egyesületünket. Sokfélék vagyunk. Nők és férfiak, több korosztályból, változatos foglalkozásokkal, rendkívül széles érdeklődési körrel. Egyetlen közös van bennünk: Miskolc feltétlen szeretete. Így lettünk mi a Függetlenek SZIVE!

Kik alapították az egyesületet?

Miskolci lokálpatrióták vagyunk, akik imádják ezt a várost! Elnökünkkel, Csabalik Zsuzsanna gimnáziumi tanárnővel és kiváló polgármesterjelöltünkkel, Veres Pállal arra készülünk, hogy megszólítjuk Miskolc lakosságát és érdemi változásokat fogunk elérni velük együtt közösen. Alapítóink nem politikusok, hanem civilek, egyszerű városlakók, mint Ön, aki ezen sorokat olvassa. Támogatóink, segítőink napról napra többen vannak, a közösség erejével fogjuk elérni, hogy jelöltünk legyen Miskolc következő polgármestere.

Kötődik e valamelyik párthoz az egyesület?

Egyáltalán nem. Bárhogy is próbálják egyesek összemosni az egyesületünket az ellenzék bármelyik pártjával, netán a Fidesszel, ez tényszerűen nem igaz. Az egyesület, és a jelöltünk is: Független, nem kötődik pártokhoz.

Mit fogunk csinálni?

Elsődleges célunk a miskolci lakosság közérzetének javítása, a közügyek iránti érdeklődés felkeltése, az alkotó lokálpatriotizmus kialakítása és erősítése. Hiszünk abban, hogy egy hiteles városvezetés – a városlakók jelzései alapján – jó gazda módjára vigyáz a gazdasági, természeti és történelmi értékeinkre, és tovább gyarapítja azokat. Felelősen tervezik többek között a közművek karbantartását, a hozzá nem értő dilettánsok helyett szakemberekre bízzák a feladatokat, Miskolc érdekérvényesítő erejét növelik. Fórumokat, utcai beszélgetéseket szervezünk minden olyan témában, ami a városlakókat érinti.
Még többet a céljainkról: https://szinvavarosaert.hu/celjaink/

Honnan kellene ismernem Veres Pált, az egyesület polgármesterjelöltjét?

Veres Pál 22 éve a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Okleveles matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár. Nemzetközi és országos versenyek zsűritagja, feladatkitűzője, középiskolai központi felvételi bizottsági tag, a Digitális Középiskola szervezője és irányítója, az Arany János Tehetséggondozó Program Intézményei Egyesülete elnöke.
Bár politikai hivatalt eddig nem töltött be, korábban már többször meg kellett ütköznie a fideszes városvezetéssel. 2011 végén az önkormányzat úgy döntött, hogy a gimnáziumot átnevezi. A gimnázium tanárai és diákjai mindvégig kiálltak a Földes név mellett. A városvezetés döntésének hírére az iskola csaknem negyvenezer aláírást gyűjtött a városban, melynek hatására az átnevezés lekerült a napirendről.
2012 júniusában ismét összetűzésbe került a városvezetéssel, ekkor ugyanis az önkormányzat annak ellenére döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg igazgatói kinevezését, hogy pályázatát az Oktatási Bizottság elfogadta, addigi eredményeit elismerte, és más pályázó nem is volt a pozícióra. Az önkormányzat színvonalcsökkenésre hivatkozva utasította el Veres pályázatát, ő azonban érveiket tételesen cáfolta. Szeptemberben megbízott igazgatóval indult a tanév, az igazgatói pozícióra közben új jelölt is érkezett, egy nyugdíj előtt álló, általános iskolai tanárnő, akivel szemben a tanári kar, valamint a diákok és a szülők 100%-ban Veres Pált támogatták. Az ügyben demonstrációra is sor került a városháza előtt. 2013 januárjában az iskolaigazgatók kinevezése átkerült állami hatáskörbe, és az EMMI az ügy miatti közfelháborodás hatására kinevezte az intézmény élére Veres Pált. Még több információ: Veres Pál

Mitől lenne ő jó polgármester, ha nem politikus?

Nincs olyan iskola, ahol polgármestereket képeznek, Kriza Ákos sem ilyen képzőbe járt. Mi abban hiszünk, hogy egy jó polgármester nem a pártjáért, hanem a városáért politizál, ezért Veres Pál jó polgármester lesz! Egy polgármesternek jó vezetőnek kell lennie, ő ezt már a Földesben bizonyította. Nem kell mindenhez értenie, de ahhoz igen, hogy a legjobb szakembereket keresse meg és kérje fel a munkára. Mi úgy látjuk, a jelenlegi vezetésnek nem volt szándékában a legjobb helyi szakemberek megtalálása, az ország különböző területeiről hoztak ilyen-olyan szakembereket. A legfontosabb pedig, hogy egy polgármesternek alázatosnak kell lennie a választók felé, meg kell szólítania őket és figyelni kell a miskolci városlakók szavára. A Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület ezeket az igényeket jelölte meg legfőbb céljainak. Hiszünk benne, hogy Miskolc óriási lehetőségek előtt állhat újra akkor, ha egy helyi független, lokálpatrióta vezető fogja irányítani

Hogyan lehet független, ha a segítők között vannak olyan személyek, akiknek valaha lehetett pártkötődésük?

Veres Pál soha nem volt párttag és nem is kíván az lenni. Ugyanakkor a városban egyre többen vannak olyan emberek, akik elégedetlenek a mai vezetéssel. Ezek között vannak egykori Fidesz szavazók csakúgy, mint más ellenzéki pártok egykori támogatói. Veres Pál egy városszerte ismert név, egy igazán hiteles személyiség, aki képes lesz integrálni a különféle meggyőződésű polgárokat. Nem számít ki honnan jött, csupán az, hogy szeretne-e Miskolc városáért tenni.

Hogyan lehet független, ha más pártok is fogják támogatni?

Nincs hatásunk arra, hogy milyen szervezet, párt, egyesület fogja még támogatni jelöltünket, ezeket nekik kell eldönteniük. Veres Pál független jelölt, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület polgármesterjelöltje. Tudjuk, hogy ő a legjobb választás Miskolc problémáinak megoldására és egy, a városlakókkal érdemben beszélgető, a javaslataikra figyelő vezetés kialakítására. Mi abban bízunk, hogy Veres Pál tisztaságát, ezen elveit egyre több miskolci szerveződés fogja elismerni és nem állítanak ellenjelölteket.

Miből fizetjük a kampányt?

Közösségi finanszírozásból működtünk eddig és fogunk működni ezután is. A városunkban nagyon sok lelkes polgár van, aki munkájával, sőt anyagi hozzájárulásával is szeretné támogatni egyesületünket és annak polgármester jelölti kampányát. Hozzájárulásokat kaptunk már idősebb lakóktól és elsőszavazóktól, kisvállalkozóktól és nagyobb vállalatoktól egyaránt. A kampányunk pénzügyi keretei természetesen nem hasonlíthatóak a Fidesz korlátlan média és pénzügyi lehetőségeivel, így nagyon fontos minden kisebb-nagyobb anyagi támogatás, vagy segítő munka.
Ha szeretne segíteni nekünk, itt jelentkezhet munkával, itt pedig adománnyal.

Honnan lesz pénze a városnak, ha nem Fideszes polgármester vezeti majd?

Egyrészt a város jelenleg is és ezután is meg fogja kapni a helyi adó bevételeket, ezek nem tűnnek el.
Amik viszont az általunk elképzelt virágzó Miskolcon eltűnnek, azok a Miskolc Holdinghoz kapcsolódó óriási cégháló felesleges költségei.
Biztosan nem kell propagandalapot, egyéb hasonló színvonalú médiát működtetni.
Biztosan nem kell egy vízmű cégnek a karbantartás helyett pártkasszába befizetni és ami szintén fontos, egyik helyi vállalkozásnak se kelljen sápot fizetnie egy városi munkához jutásért. Városunk lakó azt szeretnék, ha az adóbevételeket értelmesen költenék el Miskolcon, ezekből újra érdekes és értékes helyi programokat szerveznének majd.
Másrészt beérkező pénzek szempotjából fontos tudnunk, hogy a beruházások jelentős része az Európai Unió pályázataiból valósul meg. Ezekhez a pályázatokhoz ugyanúgy joguk van nem kormánypárti vezetésű városok lakóinak is, gondoljunk csak az egészen jól működő Szeged példájára:Cikk az Átlásztótól
Mi hisszük, hogy ezeken a pályázatokon átgondolt ötletekkel sokkal előrébb tudunk majd jutni és nem az újabb mázat fogjuk rátenni a Diósgyőri várra.

Hogyan kezeljük a MiNap hazugságait?

A hazugság: A Jobbik kiállt Veres Pál mögül? Minap.hu

Jakab Péter válasza a provokációra: Megtekintés

Tüntetés a Mikom médiapolitikája ellen: Megtekintés

Szeretnék segíteni én is. Hogyan segíthetek?

Ha szeretne segíteni nekünk, itt jelentkezhet munkával, itt pedig adománnyal.